high end playback

To get bugs in the current release fixed, please report them here.

Moderator: Gurus

jacq
Posts: 22
Joined: Wed Sep 24, 2008 8:03 pm

high end playback

Post by jacq » Sat Oct 04, 2008 10:28 am

With some help from nohitter151, I succeded in removing noisy backgrounds while playing lossless files AIF or WMA with mediamonkey (MM) :D .
Though, resulting files played with MM won't render the same high End quality as Itunes does for the same AIF files :( , I'm very sorry and do not want to insult anybody, but I'm talking about high quality music from a hifi system even if a computer has been introduced.

In fact the sound quality is higher than expected since I replaced my CD player with my PC via my new PS Audio DAC :D
The gap realy exist between Itune and MM softwares :( I'm not saying that this situation cannot be changed. Just need a solution for MM? :-?

I maybe need to install WinAmp together with MM to get absolute sound quality? Need help on this part.



my system:
windows XP Pro, 2002, SP 3, Celeron (R) CPU 2.ooGHz
2.00Ghz, 1,00 Go RAM.
Sound card M.audio audiophile 24/96, S/PDIF cable coax, ps audio DLIII DAC, Linn preamp Kairn, Linn power amp LK240

rovingcowboy
Posts: 14153
Joined: Sat Oct 25, 2003 7:57 am
Location: (Texas)
Contact:

Re: high end playback

Post by rovingcowboy » Sat Oct 04, 2008 1:30 pm

did you try a compressor on the preamp and stereo unit to make sure there is not in house power line noise?

:-?
roving cowboy / keith hall. My skins http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... =9&t=16724 for some help check on Monkey's helpful messages at http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... 4008#44008 MY SYSTEMS.1.Jukebox WinXp pro sp 3 version 3.5 gigabyte mb. 281 GHz amd athlon x2 240 built by me.) 2.WinXP pro sp3, vers 2.5.5 and vers 3.5 backup storage, shuttle 32a mb,734 MHz amd athlon put together by me.) 3.Dell demension, winxp pro sp3, mm3.5 spare jukebox.) 4.WinXp pro sp3, vers 3.5, dad's computer bought from computer store. )5. Samsung Galaxy 5 Android 5) 6. Proscan tablet Android 4.3 ) 7. amd a8-5600 apu 3.60ghz mm version 4 windows 7 pro bought from computer store.

jacq
Posts: 22
Joined: Wed Sep 24, 2008 8:03 pm

Re: high end playback

Post by jacq » Sat Oct 04, 2008 2:09 pm

rovingcowboy wrote:did you try a compressor on the preamp and stereo unit to make sure there is not in house power line noise?

:-?
It must be something else because it's fine with an other software :-?

I must say that the difference is subtile, no noise, just not as defined :wink:

Lowlander
Posts: 46488
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5

Re: high end playback

Post by Lowlander » Sat Oct 04, 2008 3:43 pm

You can try different output plugins with MediaMonkey to see if any give a better sound.
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)

Giarc
Posts: 76
Joined: Thu Jul 28, 2005 10:31 pm
Location: Salt Lake City, Utah

Re: high end playback

Post by Giarc » Mon Oct 06, 2008 1:51 pm

Is the problem only with AIFF files? If you listen to other file formats such as FLAC, APE, or WMA lossless, is the sound quality OK compared to iTunes?

I don't think MediaMonkey supports the AIFF format by default. This Apple format is not shown in the list of file types that can be associated with MM or imported to the database.

What input plugin are you using to decode these files? Perhaps the input plugin does not work as well as the iTunes decoder. There could be a re-sampling issue, or maybe if your files are 24 bits-per-sample they are being reduced to 16 bps.

Post Reply