iPod Volume

To get bugs in the current release fixed, please report them here.

Moderator: Gurus

Risser
Posts: 184
Joined: Thu Mar 03, 2005 11:28 am

iPod Volume

Post by Risser » Wed Mar 15, 2006 12:44 pm

Okay, I've got another weird problem. When I listen to some songs on my iPod, they are *extremely* quiet, for no apparent reason. These are newer songs, with a volume leveling of, say, -8.6 (leveling to 90db) so they are normally plenty loud.

The thing that may be causing the problem is, I'm leveling in MM, then copying to the iPod with iTunes, with SoundCheck turned on. Could it be that Sound Check is reading the MM setting and interpreting it differently, so it makes it real quiet?

The only thing is, if I turn Sound Check on or off on the iPod, it doesn't matter, it stays the same very quiet volume.

Peter

rovingcowboy
Posts: 14153
Joined: Sat Oct 25, 2003 7:57 am
Location: (Texas)
Contact:

Post by rovingcowboy » Thu Mar 16, 2006 11:13 pm

do you have an equlizer or preamp on that ipod? did it get turned off or to low volume? or maybe it got set to different eq preset?

not sure but those could be the reason? :o
roving cowboy / keith hall. My skins http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... =9&t=16724 for some help check on Monkey's helpful messages at http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... 4008#44008 MY SYSTEMS.1.Jukebox WinXp pro sp 3 version 3.5 gigabyte mb. 281 GHz amd athlon x2 240 built by me.) 2.WinXP pro sp3, vers 2.5.5 and vers 3.5 backup storage, shuttle 32a mb,734 MHz amd athlon put together by me.) 3.Dell demension, winxp pro sp3, mm3.5 spare jukebox.) 4.WinXp pro sp3, vers 3.5, dad's computer bought from computer store. )5. Samsung Galaxy 5 Android 5) 6. Proscan tablet Android 4.3 ) 7. amd a8-5600 apu 3.60ghz mm version 4 windows 7 pro bought from computer store.

riziko

Post by riziko » Tue Jun 06, 2006 4:43 am

I had the same problem. I am using the volume leveling in MM (not track leveling).

I never had a problem with my ipod but after using MM some tracks were very quiet and some very loud.

I plugged my ipod in and right clicked on a problem track. I choose "Get Info" then click on the Options tab. There is a volume adjustment slider. Some of the tracks were at +100 some at -100 some at 0. Pretty weird.

As a workaround i use the previous button and leveled them all to 0 on the ipod.

rusty
Posts: 7217
Joined: Tue Apr 29, 2003 3:39 am
Location: Montreal, Canada

iPod volume problem

Post by rusty » Fri Aug 11, 2006 2:18 pm

Is anyone still experiencing problems with the volume on an iPod? It works fine at my end, but I did have one similar report recently, and was wondering if the collective mind had any input.

-Rusty

heinimuecki
Posts: 415
Joined: Tue Mar 28, 2006 12:16 am
Location: nrw, germany

Post by heinimuecki » Wed Aug 16, 2006 11:15 am

i had a similar issue on my ipod photo a few days ago.

after syncing with the latest beta all the volume adjustment was gone
on the ipod (not the MM database).

so some songs were too loud, some too silent, although the volume
leveling is turned on on the ipod.

but after rebuilding the ipod's database everything was ok again.

Sleepy
Posts: 9
Joined: Sat Aug 12, 2006 1:11 am
Location: California

Post by Sleepy » Mon Oct 23, 2006 2:14 pm

I recently had the same problem as riziko. For unrelated reasons, I need to erase my ipod and restore all of the tracks using MM. Afterwards, some of the songs were much too loud or much too soft when playing on the ipod. By browsing the files on the ipod using itunes, I noticed that the volume adjustment slider for each of these files was set to something other than zero.

Interestingly, after I fixed the volume adjustment slider in iTunes, MM would recongize these songs as being changed and would re-sync the songs to the ipod. After re-sync, the volume adjustment in itunes was screwed up again.

In about 80% of the files that had this problem, there were duplicate "year" tags (no idea how this happened). I removed the duplicates using mp3tag, and now these file sync correctly to the ipod (i.e., the volume adjustment slider is at 0). I assume that when MM syncs with an ipod, it reads the file information either from the id3 tags or the MM database and then generates the appropriate entries in the ipod database. Is it possible that MM mistakenly alters the "volume adjustment" entry in the ipod database when it encounters odd tags? I've looked at the itunesdb file, and the changes to the volume adjustment entry seem fairly deliberate (e.g., many involve changing each byte in the 4-byte word from 0x00 to something else).

I think I have fixed most of my files, but I will see if I can reproduce the above by generating a file with two "year" tags.

BTW, I'm using 2.5.4.978.

Hope this is helpful.

Guest

Ipod Volume

Post by Guest » Tue Oct 24, 2006 6:12 pm

This just happened to me. I volume leveled a playlist on my Ipod and random tracks had no volume. I restored my Ipod via Itunes (was forced to download it) and lost all my music to start from scratch.
What does it mean when you analyze volume on the Ipod(not in the music library) and Ipod appears in the media column? These songs where shaded in the library.

Hpoe this is a MM bug.

xtra

Xtra
Posts: 2
Joined: Thu Oct 19, 2006 6:24 pm
Location: San Francisco

Ipod volume corrupted when files are updated for gapless

Post by Xtra » Wed Oct 25, 2006 6:02 pm

I figured out that when I Tunes updates the files for gapless playback it messes up the volume leveling set up in MM.
I put 2 albums with volume leveling and 2 without. After transfering a video file via Itunes it starts the gapless update. THe albums with volume leveling had tracks that where way to low, the albums without volume leveling where untouched.
When I did this process again I hit the X before gapless updating started, both albums where untouched. Has anyone else notice this in ITunes?
I only want to use Itunes for video and photo transfer since Anapod will not answer my emails and it is not working.
Also, how can I stop Itunes from automatically running the scan for gapless playback.
I am so happy with MM (sound check works great) but Itunes really messing things up. I have no music files in the Itunes library.

xtra

stanlow

ipod turns the volume down by itself.

Post by stanlow » Wed Dec 06, 2006 8:27 pm

Hi.I own a first generation ipod with scrool wheel.Lately my ipod has been turning itself all the way down after a minute or two.I check the the volume indicator when this happens and it's all the way down and the battery is almost full charged so I know it's not the headphones.Anyone..thanks ,Peter

Kupo03
Posts: 35
Joined: Fri Jul 21, 2006 11:52 am
Contact:

Post by Kupo03 » Mon Jan 15, 2007 10:26 am

I'm experiencing this same problem. After I transferred all of my songs to my iPod with MM, some songs were incredibly quiet. I looked in iTunes and the "Volume Adjustment" slider was turned all the way down. However, I can't change this because when I do the next time I auto-synchronize MediaMonkey wants to resync all of my songs because it recognizes them as changed.

Thanks for any help. This is a really annoying bug and not sure if the problem is related to iTunes or MediaMonkey. Oh yeah, all of my files have volume analysis info in them but it used to work fine.

anealm
Posts: 3
Joined: Wed Jan 17, 2007 9:22 pm

Post by anealm » Wed Jan 17, 2007 9:49 pm

I'm haveing the same problem with Itunes gapless playback after analyzeing and leveling tracks with MM. I also noticed alot of album art accociated with wrong files and podcast mixed with songs, I'm sure thats me messing up somehow though and syncing/fixing songs with MM deletes all my podcast.
Podcast and videos are to easy with Itunes. I hope they fix it soon. There sure is enough views on this thread. Apple probably did it on purpose.
Btw.. I'm using 2.5.4.978 of MM. Are any of you using the newest MM and haveing volume problems?
Thank You MM for this great, free software. I just wish I didn't feel the need for Itunes.

rusty
Posts: 7217
Joined: Tue Apr 29, 2003 3:39 am
Location: Montreal, Canada

volume leveling / soundcheck problems

Post by rusty » Thu Jan 18, 2007 1:11 pm

Haven't replicated this myself, but from the thread it seems that the problem is caused when using iTunes and MM at the same time (iTunes new gapless playback analysis seems to mess with the tags).

So wouldn't the solution be to not synch with iTunes? Or does the problem occur simply by running iTunes (even if you don't synch music with it)?

-Rusty

rovingcowboy
Posts: 14153
Joined: Sat Oct 25, 2003 7:57 am
Location: (Texas)
Contact:

Post by rovingcowboy » Thu Jan 18, 2007 2:09 pm

i been reading this rusty, and from what i see in the monkeys setting of the sound level after it analyizes the songs..

i think this is what is going on.

they analyize the songs in monkey.

monkey sets the levels. some to + or - levels if the songs need it.

but it also sets some to - 0.0 or +0.0 these settings might be read in itunes as 0 so itunes sets it volume slider to 0.

that is the only thing i can see that might be causing it.

:o


soulition i think would be for somebody to write a script that works on ipod
and tells the ipod to see those to zero settings as 89.0 and not zero.

8)
roving cowboy / keith hall. My skins http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... =9&t=16724 for some help check on Monkey's helpful messages at http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... 4008#44008 MY SYSTEMS.1.Jukebox WinXp pro sp 3 version 3.5 gigabyte mb. 281 GHz amd athlon x2 240 built by me.) 2.WinXP pro sp3, vers 2.5.5 and vers 3.5 backup storage, shuttle 32a mb,734 MHz amd athlon put together by me.) 3.Dell demension, winxp pro sp3, mm3.5 spare jukebox.) 4.WinXp pro sp3, vers 3.5, dad's computer bought from computer store. )5. Samsung Galaxy 5 Android 5) 6. Proscan tablet Android 4.3 ) 7. amd a8-5600 apu 3.60ghz mm version 4 windows 7 pro bought from computer store.

anealm
Posts: 3
Joined: Wed Jan 17, 2007 9:22 pm

Post by anealm » Fri Jan 19, 2007 1:46 am

OK, I need to find some other means of getting podcast's on my ipod besides Itunes. Rebuilding the ipod's database doesn't work for me and neither does stopping gapless playback the instant Itunes starts to determine gapless playback after adding podcast. Both of these times I had to delete everything from my 5th gen ipod and resync with MM. Gapless playback only works with both 5th gen ipods and iPod nano (Second Generation).
Gapless playback is automatic in Itunes and can't be turned off.
I really don't see what gapless playback has to do with the problem. The way MM levels tracks plus or minus would seem to me to be the more logical reason for Itunes setting tracks to -100 , 0 or +100. If I could find a site that tells me whats changed in Itunes versions I'd try the one without gapless playback.
Whats the best way to go about pinpointing the problem?

rovingcowboy
Posts: 14153
Joined: Sat Oct 25, 2003 7:57 am
Location: (Texas)
Contact:

Post by rovingcowboy » Fri Jan 19, 2007 2:01 am

there is a new site just came up last week? or monday?

called something like murke.com? it is an online itunes traning site it tells all the little ins and outs of how to use ipod and itunes.

maybe you can pick something up from them to try and see if it fixes this?

do a google for online itunes lesson or help.

8)
roving cowboy / keith hall. My skins http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... =9&t=16724 for some help check on Monkey's helpful messages at http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... 4008#44008 MY SYSTEMS.1.Jukebox WinXp pro sp 3 version 3.5 gigabyte mb. 281 GHz amd athlon x2 240 built by me.) 2.WinXP pro sp3, vers 2.5.5 and vers 3.5 backup storage, shuttle 32a mb,734 MHz amd athlon put together by me.) 3.Dell demension, winxp pro sp3, mm3.5 spare jukebox.) 4.WinXp pro sp3, vers 3.5, dad's computer bought from computer store. )5. Samsung Galaxy 5 Android 5) 6. Proscan tablet Android 4.3 ) 7. amd a8-5600 apu 3.60ghz mm version 4 windows 7 pro bought from computer store.

Post Reply