How to delete Track Volume and Album Volume

Get answers about using the current release of MediaMonkey for Windows.

Moderator: Gurus

skibbbi
Posts: 2
Joined: Sat Sep 22, 2018 7:15 am
Contact:

How to delete Track Volume and Album Volume

Post by skibbbi »

I can't find how to clear this fields in Gold MM. Any suggestion?
Lowlander
Posts: 48374
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5
Contact:

Re: How to delete Track Volume and Album Volume

Post by Lowlander »

Note that disabling Play > Level Playback Volume stops using these values on playback.

You can manually delete Track Volume (or modify it) inline in the File Listing, but not Album Volume. RegExp also seems to be able to remove the value: https://www.mediamonkey.com/forum/viewt ... =2&t=28510
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)
husker
Posts: 27
Joined: Wed Dec 30, 2015 2:53 pm
Contact:

Re: How to delete Track Volume and Album Volume

Post by husker »

I also need to delete the Album Volume fields. RegExp doesn't seem to do this, only track volumes. Any ideas? (Can't seem to do this in MP3Tag either). Where does MM pull this info from?
Lowlander
Posts: 48374
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5
Contact:

Re: How to delete Track Volume and Album Volume

Post by Lowlander »

Lowlander (MediaMonkey user since 2003)
husker
Posts: 27
Joined: Wed Dec 30, 2015 2:53 pm
Contact:

Re: How to delete Track Volume and Album Volume

Post by husker »

But how can one remove the Album volume property?
Erwin Hanzl
Posts: 565
Joined: Tue Jun 13, 2017 8:47 am
Location: Vienna
Contact:

Re: How to delete Track Volume and Album Volume

Post by Erwin Hanzl »

Hello Husker,

it is possible with the Addon Clear Field 1.3.
https://www.mediamonkey.com/addons/brow ... ear-field/

Field: Leveling
Field: LevelingAlbum
husker
Posts: 27
Joined: Wed Dec 30, 2015 2:53 pm
Contact:

Re: How to delete Track Volume and Album Volume

Post by husker »

Thank you Erwin! It worked perfectly.
Erwin Hanzl
Posts: 565
Joined: Tue Jun 13, 2017 8:47 am
Location: Vienna
Contact:

Re: How to delete Track Volume and Album Volume

Post by Erwin Hanzl »

Hello Husker,
glad to have done some work for you.
The advantage of this addon is that it is an official addon from MediaMonkey.

So that "SDB.AllVisibleSongList" does not trigger a catastrophe, I have changed the script for myself. This could happen if no music files are selected. Then ALL visible files would be changed. Always look closely at the number of marked files in the confirmation window !!

Code: Select all

Sub ClearField
  'get selected tracks
  Dim list : Set list = SDB.SelectedSongList 
  If list.count = 0 Then 
    'Set list = SDB.AllVisibleSongList  'deactivate by Erwin Hanzl 09.07.2020
  'End If 				'deactivate by Erwin Hanzl 09.07.2020
  'If list.count = 0 Then		'deactivate by Erwin Hanzl 09.07.2020
    Call SDB.MessageBox("ClearField: There are no selected tracks.",mtError,Array(mbOk))
    Exit Sub
  End If  
How do I do that?
Close MM
Open Windows Explorer - Enter in address bar: % appdata%
Open folder: "MediaMonkey" - Open folder: "Scripts"
There is a file called "ClearField.vbs"
Open with Windows editor - make change
Save, exit editor
Start MM and test with ONE marked file.
Last edited by Erwin Hanzl on Fri Jul 10, 2020 1:47 am, edited 5 times in total.
dypsis
Posts: 1232
Joined: Wed Apr 30, 2008 9:51 pm
Contact:

Re: How to delete Track Volume and Album Volume

Post by dypsis »

Download mp3tag and browse to a file.
Browse to a folder that has some of your audio tracks, right click and select "Extended Tags".
You should see the Replay Gain tags in there.
You can delete them from there, if that is the question you are asking.

The advantage of Mp3tag over some other taggers is that it can display all tags, standard and non-standard instead of defined program tags.
Peke
Posts: 13700
Joined: Tue Jun 10, 2003 7:21 pm
Location: Serbia
Contact:

Re: How to delete Track Volume and Album Volume

Post by Peke »

FYI MM5 Also support all extended tags if they comply with Tag format rules.

Image
Best regards,
Pavle
MediaMonkey Team lead QA/Tech Support guru
Admin of Free MediaMonkey addon Site HappyMonkeying
Image
Image
How to add SCREENSHOTS to forum
Post Reply