audio slightly out of sync with video

Beta Testing for Windows Products and plugins

Moderator: Gurus

FrozenAssets
Posts: 59
Joined: Sat Feb 11, 2012 12:51 am
Location: Alaska

audio slightly out of sync with video

Post by FrozenAssets »

When playing video the audio is lagging by a fraction of a second. It is subtle, but noticeable, especially when there is some action timed with audio for dramatic effect.

MMW version 4.1.0.1686 running on Windows 7

Tried normal install and portable install, no difference

upgraded the codec pack to 2.1.1.103 and behavior is the same

This does not happen with 4.0.7.1511
MiPi
Posts: 705
Joined: Tue Aug 18, 2009 2:56 pm
Location: Czech Republic
Contact:

Re: audio slightly out of sync with video

Post by MiPi »

Do you play the video from local or network disk? Which video format do you play?
Please generate debug log a send me (http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... ?f=6&t=341).
FrozenAssets
Posts: 59
Joined: Sat Feb 11, 2012 12:51 am
Location: Alaska

Re: audio slightly out of sync with video

Post by FrozenAssets »

It is played from a network disk, but that is also the case for correct playback with 4.0.7.1511. DB is local, files on NAS

I have noticed this behavior with all formats in my library: .flv, mp4, .mkv, .mov, .avi

I will install the debug version and send a log.
FrozenAssets
Posts: 59
Joined: Sat Feb 11, 2012 12:51 am
Location: Alaska

Re: audio slightly out of sync with video

Post by FrozenAssets »

I have submitted a debug log with ticket KQO-497547
dtsig
Posts: 3389
Joined: Mon Jan 24, 2011 6:34 pm

Re: audio slightly out of sync with video

Post by dtsig »

Have you tried the newer codecs? That has taken care of almost all of the sync issues i have had.
Where's the db and ini stored
Reporting Bugs
Where tags are stored

Not affiliated with MediaMonkey ... just a RABID user/lover
DTSig
FrozenAssets
Posts: 59
Joined: Sat Feb 11, 2012 12:51 am
Location: Alaska

Re: audio slightly out of sync with video

Post by FrozenAssets »

dtsig wrote:Have you tried the newer codecs? That has taken care of almost all of the sync issues i have had.
Yes, I have tried that. No joy.
FrozenAssets
Posts: 59
Joined: Sat Feb 11, 2012 12:51 am
Location: Alaska

Re: audio slightly out of sync with video

Post by FrozenAssets »

It is VERY subtle. Unless you are looking for it, with dialogue you probably would not notice. But with something like percussion it becomes obvious to me. Watching a drummer in a video I can really pick out that the audio is slightly behind the video.

Edit to add: I just found this downloadable video that makes it very easy to gauge whether or not audio/video is in sync http://www.theonlineengineer.org/TheOLE ... c-testing/ I downloaded the HD version. Based on this I am seeing that audio is 16 frames late (beep occurs on the fourth dark bar after the white bar).

Edit a second time to add: I have rolled back to 4.0 and using this test the audio and video are perfectly in sync.
FrozenAssets
Posts: 59
Joined: Sat Feb 11, 2012 12:51 am
Location: Alaska

Re: audio slightly out of sync with video

Post by FrozenAssets »

Is anyone willing to play the test video I linked to in my previous post and share what they experience?
MiPi
Posts: 705
Joined: Tue Aug 18, 2009 2:56 pm
Location: Czech Republic
Contact:

Re: audio slightly out of sync with video

Post by MiPi »

Thanks for additional info, I've reproduced it.
Tracked here: http://www.ventismedia.com/mantis/view.php?id=11738
Post Reply